roscoff ui

  • Bewaring: droog, koel en donker (kelder, garage, koele berging)
  • Smaak: de smaak is zoeter dan de gewone ui.
  • Afkomst: Roscoff Frankrijk
  • Houdbaarheid: tot februari
  • Gebruik: rauw in salades, gekookt voor een nog zoetere smaak in bijvoorbeeld soepen en ideaal voor quiche en taarten te bakken.

Bij het bakken gaat deze sneller karamelliseren

 

  • Voedingswaarde: 35kcal per 100gr.

Het verhaal van de Roscoff ui.

1647: Broeder Cyril, een kapucijner monnik zaaide de eerste zaden in de tuin van het klooster sinds hij terugkeerde van Lissabon.

In die tijd had de stad Roscoff een activiteit die hoofdzakelijk verband hield met de scheepvaart.

De uien waren een essentieel voedsel voor de matrozen, omdat ze het mogelijk maakten om tegen scheurbuik te beschermen, vanwege hun rijkdom aan vitamine C.

 

Heel opvallend waren Zijn uitstekende smaakkwaliteiten en zijn zeer lange houdbaarheid. Snel ontwikkelde de teelt zich  in de nabijheid van de haven.

In de 18e eeuw, wendden boeren zich tot het telen van uien en andere groenten in Roscoff en de naburige steden.

In 1828 ging Henri Ollivier, een jonge boer uit Roscoff, het avontuur aan  om zijn uien in Engeland te verkopen: hij kwam terug met lege ruimen en goed gevulde zakken …

 

Het verhaal van de Roscoff Ui wordt vooral gekenmerkt door het fenomeen “Johnny”, de bijnaam die door de Britten wordt gegeven aan de boeren van Roscoff en zijn regio (petit Jean).

johnnies

Elk jaar begaven zich meer Johnnies eind juli na de gratie van St. Barbara naar Groot-Brittannië om hun uien overal huis-aan-huis te verkopen, allereerst te voet en vanaf de jaren 1920 met de fiets.

De uien werden gevlochten om ze beter te bewaren en te transporteren. De klus was moeilijk maar gelukkig winstgevend. Het fenomeen bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 1920 met 9000 ton verkocht over het Kanaal door bijna 1400 Johnnies

tresseren

Voor meer informatie: http://www.roscoff.fr/-House-of-Johnnies-and-Online-.html

 

De economische crisis van de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog, de devaluatie van de pond en het Engelse protectionisme leidden vervolgens tot een daling van de verkoop over het Kanaal. Er zijn echter nog steeds een vijftiental Johnnies die de traditie voortzetten …

 

 

Ondanks zijn typische karakter en smaak kan de Roscoff-ui niet concurreren met andere uien die op quasi-industriële schaal geproduceerd worden. Roscoff uien worden door gezinsarbeid handmatig gereinigd en gevlochten op de boerderijen.

 

1992: om het product te redden, besloot een groep producenten op zoek te gaan naar een manier om het product te beschermen.

De Appellation d’Origine Contrôlée onderscheidt zich als het teken van kwaliteit die het best geschikt is om zowel de oorsprong als de kwaliteit van dit product te garanderen.

 

1995: om het proces te ondersteunen en de verdediging van de Roscoff-ui te waarborgen, hergroeperen de producenten in 1995 in Syndicat de Défense, onder voorzitterschap van Robert Jézéquel.

Vijftien jaar waren nodig om alle uienproducenten in de groentegebieden rond een project van geografisch gebied en specificaties die het AOC waardig zijn te verenigen, met de hulp van de Kamer van Landbouw en het stadhuis van Roscoff

In 2009 werkten 56 producenten volgens de Franse specificaties van het AOC (AOC-logo) ongeveer 65 ha voor 1300 ton Roscoff-uien, ze kunnen nu met het nieuwe logo Oignon Roscoff op de markt komen. , vergezeld van de officiële vermeldingen van het AOC

2013: Europese erkenning van de BOB binnen 4 jaar na het behalen van het AOC

2016: 90 producenten hebben meer dan 2.300 ton in AOP op de markt gebracht en de broederschap van Onion van Roscoff wordt uitgereikt op het Europese congres van oenologische en gastronomische broederschappen in Lissabon (Portugal), bakermat van de oorsprong van het zaad van de ui van Roscoff.

AOP logo