Wij hebben onze sambals opgedeeld in 3 categorieën, bij de productomschrijving staat steeds welke sambal tot welke klasse behoort, ook hebben we onderaan deze pagina het onderscheid gemaakt tussen:

 1. Klasse 1: de zoete en zachte sambals
 2. Klasse 2: de medium pikante sambals
 3. Klasse 3: de pikante sambals

 

Algemene informatie over Sambal

Sambal is een kruidenmengsel. Het wordt gemaakt in landen als Indonesië, Maleisië, Singapore, het zuiden van de Filippijnen en Sri Lanka, Nederland (dankzij de invloed van Indonesië) en in Suriname. De pasta is over het algemeen erg pittig. De samenstelling is verschillend, maar er horen pepertjes in. De rode chili peper is de meest gebruikte in de verschillende sambalsoorten. Oorspronkelijk komt de sambal uit Indonesië. Het kruidenmengsel bestaat traditioneel uit gemalen Spaanse pepers. In Indonesië noemt men deze Spaanse pepers “lombok”. Er worden ook wel kleinere Spaanse pepertjes gebruikt, die zeer heet zijn. Deze heten “rawit”. Verder gaat er in het kruidenmengsel zout en azijn. Deze basis kan worden uitgebreid met gebakken uien, gefermenteerde garnalen (die ook wel “trassi”genoemd worden), suiker en alle soorten kruiden en specerijen.

De Sambal Oelek is een gekende. Deze naam heeft de sambal te danken aan het werktuig waar ze mee bereid wordt. Een “ulek” is een soort stamper die wordt gebruikt in combinatie met een vijzel, de “cobek”. Andere voor velen wel bekende sambal soorten zijn de sambal badjak, een pittige gebakken sambal, en de sambal manis, een pittige zoete variant.

 

Welke sambal moet ik kiezen?

Eigenlijk kun je het beste een kleine selectie aan sambals gebruiken voor in de keuken. Je kunt hierdoor op elk mogelijk moment kiezen voor de juiste soort.

Elk gerecht vraagt om zijn eigen soort en daardoor is het vaak experimenteren welk het beste bij welk gerecht past. Het is beter om een diversiteit aan sambals te gebruiken dan te kiezen voor een vast soort. Je maakt op deze manier verschillende gerechten met verschillende soorten smaken.

Waar kan je het voor gebruiken?

Sambal wordt gebruikt om een gerecht lekkerder te maken. Het wordt in het Oosten net zo gebruikt als bijvoorbeeld mosterd. Het is een smaakmaker en geeft een gerecht veel meer kracht.

Het kan ook prima gebruikt worden bij het koken. Je kunt op deze manier een aparte smaak meegeven aan een gerecht en het gerecht een heel bijzondere smaak geven.

Sambal word ook wel mee gebakken. Meestal wordt het gebakken om het een minder scherpe smaak te geven. Ongebakken sambal is heel erg sterk van smaak. Veel Europeanen vinden het ongebakken te sterk en kiezen liever voor gebakken sambal.

 

Sambal voor of na bereiding

Het is soms moeilijk te bepalen of er nu sambal gebruikt moet worden voor of na de bereiding. Om goed te kunnen bepalen of het beter voor of na de bereiding gebruikt kan worden heb ik verschillende tips. Je kunt hierdoor precies bepalen of een gerecht beter geschikt is voor toevoeging van sambal voor of na de bereiding. Je kunt voor jezelf het beste eerst beslissen of een gerecht pittig of minder pittig mag worden bereidt. Bij een pittig gerecht kun je kiezen voor de toevoeging achteraf. Wil je een minder pittig gerecht? Kies dan voor de toevoeging vooraf.

 

Sambal mee bakken

Door de Sambal mee te bakken wordt de smaak van de sambal minder aanwezig en is het beter te mengen met alle andere smaken. Er zijn veel mensen die gerechten hierdoor een stuk toegankelijker vinden. Ze vinden het lekkerder smaken en willen er graag meer van eten.

 

Pittig

Een te pittig gerecht schrikt veel mensen af. Het kan zelfs zo zijn dat een gerecht niet meer gegeten wordt omdat het gewoon te pittig is. Je kunt dit voorkomen door continue te blijven proeven. Door te blijven proeven kun je gemakkelijk beoordelen of een gerecht niet te pittig wordt en of het nog wel lekker is. Probeer veel te proeven onder het koken. Je ervaart op deze manier zelf of een gerecht de juiste smaak krijgt.

BESTEL ONZE SAMBALS

KLASSE 1: DE ZOETE EN ZACHTE SAMBALS

 • sambal vegetarisch
  € 4,50

  Sambal Vegetarisch

 • rudjak manies
  € 4,50

  Sambal Roedjak Manis

 • sambal badjak speciaal
  € 4,50

  Sambal Badjak speciaal

 • sambal babi pangang
  € 4,50

  Sambal Babi Pangang

KLASSE 2: DE MEDIUM PIKANTE SAMBALS

 • sambal ulek speciaal
  € 4,50

  Sambal Ulek speciaal

 • sambal gember djahe
  € 4,50

  Sambal Gember Djahe

KLASSE 3: DE PIKANTE SAMBALS