Wat is het verschil tussen gerookte knoflook en de gewone look?

Wie graag look gebruikt in zijn gerechten, zal vast en zeker het probleem wel kennen: de knoflook die we doorgaans kopen verdroogt en begint te schieten na korte tijd waardoor hij niet meer bruikbaar is. Daarom gooien we veel look in de vuilbak. Om dit probleem te verhelpen wordt al eeuwen lang in Frankrijk de verse knoflook gerookt. In feite zijn het de witte strengen die u kent van Frankrijk, maar dan gerookt. Dit brengt ons meteen tot het grote verschil. Door de look te roken kan u de streng maar liefst een jaar lang bewaren, zonder tenen die verdrogen, zonder bollen die schieten. Nog een voordeel van onze gerookte knoflook is de minimale lookadem, dit komt omdat het verse voorjaarsknoflook is, en de groene kiem zich pas veel later ontwikkelt. Tot slot heeft de gerookte look een heerlijk aroma en smaak.

 

Smaakt de gerookte knoflook gerookt?

Neen, de look wordt gerookt om het maar liefst een jaar lang te kunnen bewaren en niet zozeer om de smaak te beïnvloeden.

 

Hoe gebruik ik de gerookte knoflook?

Onze gerookte look gebruikt u op identieke wijze als de gewone knoflook. Door de betere kwaliteit van look gebruikt u er iets minder van. De gerookte knoflook kunt u het best ophangen op een droge plek.

 

Hoe doen ze dat dan, look roken?

Gerookte knoflook is een resultaat van eeuwenlange ervaring, vakmanschap en zorg. We beginnen het verhaal op het veld: nadat de look perfect gerijpt is, wordt deze geoogst. De knoflook wordt in strengen gevlochten en daarna opgehangen in rookhuizen. De volgende dagen wordt de look regelmatig met de hand omgedraaid om het te drogen. Hier hangt de knoflook boven een vuurtje, opgewekt met turf met daaronder houtzaagsel. De gerookte look wordt koud gerookt gedurende 10 dagen. Op regelmatige tijdstippen controleert men het rookproces dat 8u per dag in beslag neemt. Enkel de beste kwaliteit knoflook komt hiervoor in aanmerking. Na dit arbeidsintensieve proces is onze gerookte look klaar om u bereidingen op smaak te brengen.

 

Kan ik de gerookte knoflook het hele jaar door bestellen?

Neen, de gerookte look is een seizoensproduct bijgevolg kan je de gerookte knoflook bestellen vanaf augustus tot +- maart. Het is wel mogelijk om de gerooktelook het hele jaar door te bewaren!

 

Er zijn 2 manieren om de gerookte look NOG langer te kunnen bewaren:

De teentjes persen met een knoflookpers en invriezen (invriezen gaat gepaard met minimaal smaakverlies)

De teentjes persen en er bijvoorbeeld een knoflooksoep met aardappelen van maken, deze kan u vervolgens invriezen en bij hergebruik zal de look geen smaakverlies hebben.

Tip: als u de geperste look uit de diepvries haalt, niet laten ontdooien maar meteen verwerken in uw gerecht voor de optimale smaak te behouden

Gerookte knoflook waar te koop?

U kan onze gerookte look eenvoudig via onze webshop bestellen. Wij verzenden naar België, Nederland, Duitsland,…
Komt u het liever afhalen op de markt, vraag ons wanneer we bij jou in de buurt zijn.De gerookte look kan u ook afhalen in Herenthout na telefonisch contact.

Meer vragen? vul het contactformulier  in en wij zullen u zo spoedig mogelijk een antwoord geven.