Wat is zwarte knoflook?

Zwarte knoflook of gefermenteerde knoflook kent zijn oorsprong uit China en Korea. Het is een 100% natuurlijk product zonder conserveringsmiddelen. Zwarte look is nog stukken gezonder dan zijn witte variant. Het bevat 2 keer zoveel antioxidanten, is laag in vet en rijk aan natuurlijke suikers, ook bevat het stoffen die kanker zouden kunnen weren. Zwarte look is een echte delicatesse!

Hoe bekomt men zwarte look?

Zwarte look wordt geproduceerd in China en Korea. De witte knoflookbollen worden gedurende 4 tot 6 weken warm gehouden bij een temperatuur van om en bij de 60 °C in een vochtige ruimte. Dit proces zorgt ervoor dat de knoflook als het ware traag roostert en karameliseert. Zo ontstaat de zwarte kleur, zachte textuur en zoetere smaak. De knoflook smaakt zo meer naar soja en kan makkelijk rauw gegeten worden. Bovendien laat het geen spoor van knoflookgeur of slechte adem achter.

Hoe smaakt de zwarte look en hoe te gebruiken?

Het fermentatieproces voegde een zogenaamde “vijfde smaak” toe aan de look. Umami, een van oorsprong japans woord dat heerlijkheid of hartig betekent.  Deze smaak kom je bijvoorbeeld ook tegen in sojasaus. Het is één van de vijf basissmaken naast zout, zuur, zoet en bitter. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartig zoete en zoute smaken, een natuurlijke smaakversterker.  Dit is ook de reden waarom Umami producten zo populair zijn in de oosterse keuken.

Als je de zwarte knoflookteentjes snijdt of hakt kleeft het aan je mes en doet denken aan zachte drop. in tegenstelling tot gewone knoflook heeft de zwarte look dus een zoetere smaak.  Het aroma blijft minutenlang in je mond en neus hangen, een ware smaaksensatie!

Zwarte knoflook wordt gebruikt in vele exclusieve restaurants. Je kan de zwarte look gebruiken zoals de gewone knoflook. Zwarte look vormt een goede combinatie met champignons, tomaten, kaas, geroosterd varkensvlees, gegrilde witte vis en schaaldieren, gerookte vleeswaren, gember, chilipepers , kruiden zoals basilicum en koriander, truffel en sesamolie. Je kan de zwarte look ook gebruiken als vervanger van zwarte boontjes in bijvoorbeeld een zout arm dieet. De gepelde teentjes kan je ook rauw opeten.

Hoe lang en waar bewaar ik zwarte look het best?

Je bewaart de zwarte knoflookbollen het best afgesloten en donker. Bij voorkeur in de koelkast. De afzonderlijke teentjes bewaar je het best op een donkere plaats buiten de koelkast. Zwarte knoflook kan je makkelijk een aantal maanden bewaren.